środa, 24 sierpnia 2016

Jeżynowy deser z białą czekoladą























































Jakie desery 'codzienne' pamiętacie z dzieciństwa?
Kiedy byłam mała, podwieczorki były bardzo proste, na przykład kaszka manna na mleku z owocami lub kompotem, budyń z sosem [śmietankowy budyń z sosem owocowym, a czekoladowy budyń z sosem waniliowym], ryż na mleku z cynamonem, lub kogel-mogel, w ciągu tygodnia ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami, a w niedzielę coś bardziej spektakularnego. Tamte czasy zawsze będą kojarzyć mi się z bardzo prostymi smakami, nieskomplikowanymi recepturami [chociaż niejednokrotnie bardzo czasochłonnymi], ale też z dużą przyjemnością jedzenia. Smaki były powtarzalne i chociaż bez niespodzianek, to każdy deser był wyczekiwany z niecierpliwością. Właściwie, to po całym dniu biegania z przyjaciółmi po podwórku, wszystko było ambrozją, nawet kromka pszennego pieczywa namoczona w mleku i jajku, usmażona i posypana cukrem. Wbiegaliśmy do domu - szybki łyk wody, ciepła pajda z cukrem i z powrotem 'na dwór', czyli na podwórko. Mieliśmy tam swój świat, wszyscy wiedzieliśmy o sobie wszystko, o naszych domach, rodzinach, zwierzakach. Zupełnie jak "Dzieci z Bulerbyn" spędzaliśmy całe dnie razem. Robiliśmy koszyki 'wiklinowe' z wierzbowych gałązek [niestety nie były zbyt trwałe], graliśmy w gry planszowe, karty, badmintona, piłkę. Takie kiedyś było lato.

Dzisiaj taki właśnie letni, prosty deser. Serek z owocami. Do kremowego serka, dodałam słodką śmietanę, białą czekoladę, odrobinę cukru do smaku i owoce jagodowe. Idealne będą maliny, jagody, jeżyny i poziomki, a w zależności od tego, jakie owoce dodacie, tak deser będzie smakował. To właśnie jest w nim cudowne, że można go robić całe lato, a zmieniając owoce, zmienimy całkowicie smak deseru.















































































Receptura:
6 porcji

100g jeżyn
250g kremowego serka (na sernik)
50g białej czekolady startej
150ml śmietanki 30 - 36% (50ml wlej do serka, a 100ml ubij na sztywno)
cukier puder do smaku 

Do serka wlej śmietankę (50ml), dodaj 1 łyżkę cukru, zetrzyj białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Jeżyny poduś widelcem. 100ml śmietanki ubij na sztywno i wymieszaj z serkiem. Na samym końcu przełóż zmiażdżone jeżyny. Wymieszaj. Jeśli potrzeba możesz dodać jeszcze cukier.

Do dekoracji użyj świeżych jeżyn i listków mięty.

Miłego dnia.
Agnieszka


1 komentarz:

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)