Pikantny i głęboki smak żeberek wydobywa specjalna marynata, która nadaje mięsu kruchość i wzbogaca aromat. W tej marynacie nawet kawałki zwykłych żeberek nabierają finezji.
Receptura:
1,5 kg żeberek wieprzowych
oliwa do obsmażenia
Marynata:
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki piwa
Żeberka podzielić na części.
Mięso włożyć do niemetalowego pojemnika i przygotować marynatę, tzn wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na mięso. Żeberka dokładnie obtoczyć w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Po kilku godzinach marynowania mięso obsmażyć lekko na oliwie. Później w żaroodpornym pojemniku w piekarniku żeberka polane marynatą zapiekać w 180*C (350*F) przez ok 1 godzinę.
Pikantne żeberka |
1,5 kg żeberek wieprzowych
oliwa do obsmażenia
Marynata:
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
2 łyżki sosu sojowego
1/2 szklanki piwa
Żeberka podzielić na części.
Mięso włożyć do niemetalowego pojemnika i przygotować marynatę, tzn wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wylać na mięso. Żeberka dokładnie obtoczyć w marynacie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Po kilku godzinach marynowania mięso obsmażyć lekko na oliwie. Później w żaroodpornym pojemniku w piekarniku żeberka polane marynatą zapiekać w 180*C (350*F) przez ok 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)