środa, 14 listopada 2012

Gorąca czekolada 'Dark' & 'White'

Mam ochotę na chwileczkę zapomnienia...  To niezwykłe, jak proste przyjemności stają się treścią naszego życia. Pielęgnujemy je w naszej pamięci i nie pozwalamy wypłowieć. Wspomnienie zapachu, smaku, esencje zdarzeń minionych - pragniemy zachować na zawsze.
Z kubkiem gorącej czekolady tak właśnie jest - gęsty, kremowy, intensywnie czekoladowy smak, z nutą wanilii, cynamonu lub kawy, tak jak lubisz, tak jak chcesz.

Gorąca czekolada  'Dark' & 'White'

Receptura na gorącą czekoladę "Dark" (na 1 kubek):
200 ml mleka
45 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)
15 g czekolady mlecznej
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie może byc cukier waniliowy)
szczypta cynamonu

Receptura na gorącą czekoladę "White" (na 1 kubek):
200 ml mleka
45 g białej czekolady
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

W obu przypadkach sposób przygotowania jest taki sam: mleko razem z pozostałymi składnikami zagotuj na średnim ogniu stale mieszając do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przelej do kubka i udekoruj łyżką bitej śmietany (z dodatkiem cukru), odrobiną startej czekolady lub szczyptą cynamonu. Jeśli chcesz, to możesz wzmocnić smak czekolady dodając kilka kropel rumu.

Gorąca czekolada  'Dark' & 'White'

3 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia. Ale bym wypiła taką czekoladę... MMM... pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam na zimny dzień, na długi jesienny wieczór, przemarznięty poranek, na wszelaki smutek i zawsze gdy masz ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne zdjęcia i kolejny przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)