niedziela, 11 listopada 2012

Dyniowe ciasto

Na pożegnanie sezonu dyniowego - ciasto "pumpkin" z bitą śmietaną. Ciasto to jest tradycyjnie wypiekane na przełomie jesieni i zimy w USA i Kanadzie. Urzekło mnie to, że jest niesamowicie kremowe i delikatne. W swoim składzie zawiera cynamon, goździki, imbir i gałkę muszkatołową, co w okresie ochłodzenia wzmacnia naszą odporność i rozgrzewa organizm. Warto jeść ciasto dyniowe :)

Dyniowe ciasto

Ciasto:
1 i 1/4 szklanki (175 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
ok 110 - 115 g masła schłodzonego (4 oz)
1/4 szklanki zimnej wody (opcjonalnie)                                                                                

 Ze składników ciasta zagnieć kruchy spód i wyłożenie boków. Wstaw do lodówki formę z ciastem na ok 1/2 - 1 godzinę. W tym czasie przygotuj masę dyniowa.

Masa dyniowa:
3 duże jajka lekko ubite
2 szklanki dyniowego puree
1/2 szklanki śmietany kremówki (min. 36%)
1/2 szklanki cukru (najlepiej jasnobrązowego)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki startego imbiru
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Dokładnie wymieszaj wszystkie podane składniki do momentu uzyskania kremowej i jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzej do 190*C (375*F). Wylej masę dyniową na schłodzone i ponakłuwane widelcem gdzieniegdzie ciasto. Wstaw do piekarnika na dolny poziom i piecz przez ok 1 godzinę.

Kleksy bitej śmietany:                      
1 szklanka (240 ml) śmietany kremówki
1 i 1/2 łyżeczki syropu klonowego (opcjonalnie można użyć miodu naturalnego płynnego)

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta ubij śmietanę z syropem lub miodem - jeśli trzeba możesz dodać zagęstnika do śmietany. Udekoruj ciasto według własnego upodobania i fantazji.

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić puree dyniowe najlepszym i najprostszym możliwym sposobem będzie upieczenie ok 4 cm szerokości pasków dyni ze skóra w piekarniku w 200*C (390*F) przez ok 1 godzinę. Później upieczony miąższ dyniowy należy łyżką zdjąć ze skóry i blenderem zmiksować na gładką masę. Możesz też kawałki upieczonej dyni podusić widelcem i przetrzeć przez sito. Tak przygotowane i ostudzone puree możesz dodać do ciasta lub mrozić przez zimę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)